MARMARA BÖLGESİ ZEYTİN ÇEŞİTLERİ

Gemlik Zeytin Çeşidi

Gemlik zeytini orijini Gemlik yöresidir. Kullanım şekli siyah sofralıktır. Yetiştirildiği bölge Marmara bölgesidir. Gemlik zeytini kaplık, kıvırcık ve kara isimleriyle de bilinmektedir. Gemlik zeytini çeliklerinin köklenme oranı çok yüksektir. Çok kaliteli bir sofralık çeşidimizdir. Ağacı orta derecede kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Meyve et oranı %86’dır. Çekirdek oranı %14’tür. Yağ oranı %22’nin üstündedir. Gemlik zeytininin üretim fazlası yağlık olarak değerlendirilir. Marmara bölgesinin serin iklimine iyi adapte olmuştur. Marmara bölgesi dışında uyum problemleri vardır. Sıcak ve kuraklığa hassastır. Sıcak iklim bölgelerinde iyi netice vermemektedir. Sulama isteği ortaya çıkmaktadır. Gemlik zeytin fidanı dikimini Marmara Bölgesi dışında tavsiye etmemekteyiz. Çünkü bölgesel uyum sorunlarıyla karşılaşılmaktadır ve çiftçiler başarısız olmaktadır. Çiftçiler gemlik fidanı satın almak yerine yöresel yağlık zeytin fidanı ve sofralık zeytin fidanları satın almaları onları arazilerine dikmeleri daha doğru olacaktır.

Edincik Zeytin Çeşidi 
Edincik su, su zeytini isimleriyle bilinir. Orijini Edincik, Balıkesir’dir. Marmara yöresinde rastlanır. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Erdek’te yoğun olarak yetiştirilmektedir. Erken siyahlaşır. Ağaç kuvvet oranı ortadır. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %89’dur. Çekirdek oranı %11’dir. Yağ oranı %18’den düşüktür. 

Çelebi Zeytin Çeşidi
Diğer ismi İznik Çelebi’dir. Orijini İznik, Bursa’dır. Marmara yöresinde rastlanır. Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Bursa İznik, Gemlik, Orhangazi ilçeleri ve Kocaeli yöresindeki zeytinliklerde rastlanır. Meyvelerinde erken kararma olur. İri meyvelidir. Ağaç kuvvet oranı orta, dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %87’dir. Çekirdek oranı %13’tür. Yağ oranı %22’nin üstündedir.

Siyah Salamuralık Zeytin Çeşidi
Orijini Tekirdağ’dır. Marmara Bölgesi’nde rastlanır. Siyah sofralık ve yağlık bir çeşittir. Gemlik çeşidine benzerlik göstermektedir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyede, dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %90’dır. Çekirdek oranı %10’dur. Yağ oranı %22’nin üzerindedir. 

Çizmelik Zeytin Çeşidi
Goloz ismiyle de bilinir. Orijini Tekirdağ, Şarköy’dür. Marmara Bölgesi’nde rastlanır. Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Ağaç kuvvet oranı ortadır. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %90’dır. Çekirdek oranı %10’dur. Yağ oranı %18’in altındadır. 

Erdek Yağlık Zeytin Çeşidi 
Orijini Erdek, Balıkesir’dir. Marmara Bölgesi’nde rastlanır. Sofralık ve yağlık bir çeşittir. Erdek yöresindeki zeytinliklerin büyük bir kısmında bu zeytin çeşidine rastlanır. Gemlik zeytin çeşidini andırır. Yağ oranı çok yüksektir. Hem yağlık hem sofralık olarak kullanılır. Ağaç kuvvet oranı ortadır. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin mevye et oranı %89’dur. Çekirdek oranı %11’dir. Yağ oranı %22’nin üstündedir.

Beyaz Yağlık Zeytin Çeşidi
Orijini Tekirdağ, Şarköy’dür. Marmara yöresinde rastlanır. Kullanım şekli yağlık ve sofralıktır. Ayvalık çeşidini andırır. Yağlık olarak değerlendirilir. Ayrıca pembe çizme ve siyah sofralık olarak da değerlendirilmektedir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %85’tir. Çekirdek oranı %15’tir. Yağ oranı %22’nin üstündedir. 

Karamürsel Su Zeytin Çeşidi 
Su zeytini, Kalamata isimleri ile de bilinir. Orijini Karamürsel, Kocaeli’dir. Marmara yöresinde rastlanır. Kullanım şekli siyah sofralıktır. Kocaeli’nin ilçeleri; Karamürsel, Gölcük, Gebze ve Bursa civarında yetişen bir zeytin çeşidimizdir. Siyah sofralık kalamata adıyla piyasada satılmaktadır. Ağaç kuvvet oranı orta, dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %87’dir. Çekirdek oranı %13’tür. Yağ oranı %18’den düşüktür. 

Eşek Zeytini (Tekirdağ) Çeşidi 
Orijini Tekirdağ, Şarköy’dür. Marmara yöresinde rastlanır. Sofralık ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah sofralık değerlendirildiği gibi yağ oranı da yüksek olduğundan yağlık olarak da kullanılır. Ağaç kuvvet oranı orta, dal yoğunluğu orta düzeydedir. Zeytin meyve et oranı %89’dur. Çekirdek oranı %11’dir. Yağ oranı %22’den yüksektir. 

Şam Zeytin Çeşidi
Orijini İznik, Bursa’dır. Marmara yöresinde rastlanır. Kullanım alanı sofralıktır. Erkenci bir zeytin çeşidimizdir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetli, dal yoğunluğu orta seviyededir. Zeytin meyve et oranı %85’tir. Çekirdek oranı %15’tir. Yağ oranı %18’den düşüktür. 

Samanlı Zeytin Çeşidi
Tatlı zeytin diye de bilinir. Orijini İznik, Bursa’dır. Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir. Kullanım alanı siyah sofralık ve yağlıktır. Bursa, İznik, Kocaeli, Karamürsel yöresinde yetiştirilmektedir. Samanlı zeytininde acılık oranı düşük olduğundan çabuk tatlanır. Ağaç kuvvet oranı ortadır. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %85’tir. Çekirdek oranı %15’tir. Yağ oranı %22’nin üstündedir.