AYVALIK ZEYTİNİ (EDREMİT ZEYTİNİ)

Ayvalık zeytin çeşidi orijini Balıkesir Edremit ilçesidir. Öncelikle yetiştiği bölge Edremit bölgesidir. Kullanım alanı yağlık, çizme zeytin ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. 

Türkiye’nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi’nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir. Ayvalık zeytini dikine büyüme gösterir. Ayvalık çeşidi genellikle yağlık olarak değerlendirilir. Mükemmel kalitede bir zeytinyağı vardır. Dal yoğunluğu seyrektir. Meyvesinde et oranı %89’dur. Çekirdek oranı %11’dir. Yağ oranı %25 düzeyindedir. Ayvalık zeytinyağı dünyada kabul gören meşhur bir yağdır. Genelde ihracata gitmektedir. Edremit, Ayvalık zeytin fidanı dikimini öncelikle Ege Bölgesi için tavsiye etmekteyiz. Ege Bölgesinde Ayvalık Zeytin çeşidinden mükemmel neticeler alınmaktadır, efsane bir çeşittir. Akdeniz Bölgesinde de Mersin-Mut yöresine çok güzel uyum sağlamıştır. Mersin-Mut yöresinde çok sayıda Ayvalık zeytin bahçesi kurulmaktadır. Torunoğlu Fidancılık talep durumunda sertifikalı Ayvalık Zeytin Fidanı (Edremit Zeytin Fidanı)  satışını yapmaktadır. 

 

Domat Zeytin Çeşidi
Orijini Manisa Akhisar ilçesidir. Ege Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılır. Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Ülkemizde tanınmış bir sofralık çeşittir. Genelde sulu araziler için önerilmektedir. İlk dikimden itibaren meyve tutumuna erken geçer. Aşı ile üretilir. Soğuklara son derece dayanıklıdır. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %88’dir. Çekirdek oranı %12’dir. Yağ oranı %18’den düşüktür. 

Dilmit Zeytin Çeşidi
Orijini Bodrum, Mumcular köyüdür. Bodrum civarında rastlanır. Kullanım şekli yağlıktır. Orta derecede verimlidir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Dal yoğunluğu orta seviyededir. Zeytin meyve oranı %85’tir. Çekirdek oranı %15’tir. Yağ oranı %22’nin üzerindedir. 

Uslu Zeytin Çeşidi 
Orijini Akhisar Manisa’dır. Ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde tanınmış sofralık bir çeşittir. İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla yöresinde rastlanır. Meyve eti yumuşaktır. Sofralık olarak kullanılan bu çeşidi sulu yerlere ekimi tavsiye edilir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %88’dir. Çekirdek oranı %12’dir. Yağ oranı %18’in altındadır.

Eşek Zeytini (Ödemiş) Çeşidi
Yetiştiği bölge İzmir Ödemiş’tir. Bilinen adları Çelebi, Palamut, Bey Zeytini ve Kalamata’dır. Meyve büyüklüğü çok iri olan eşek zeytini yeşil sofralık olarak değerlendirilmektedir. Meyvesinin eti serttir. Beklemeye uygun bir çeşittir. Eşek zeytinini tozlayıcı olarak Memeli ve Ayvalık çeşitleri kullanılır. Ağaç kuvvet durumu orta derecededir. Dal yoğunluğu orta seviyededir. Meyve et oranı %87’dir. Çekirdek oranı %13’tür. Yağ oranı %22’nin üzerindedir. 

Memecik Zeytin Çeşidi 
Aşı Yeli, Yağlık, Taşarası, Tekir, Şehir ve Gülümbe isimleriyle bilinir. Meşhur bir zeytin çeşidimizdir. Orijini Muğla’dır. Muğla yöresinde yetiştirilir. Kullanım şekli sofralık ve yağlıktır. Ege Bölgesi’nde yoğun olarak rastlanır. Kurağa son derece dayanıklıdır. Sulama imkanı olmayan zeytin yetiştiricilerine önerilen bir çeşittir. Yağ oranı yüksektir. Yağı çok kalitelidir. Duyusal özellikleri mükemmeldir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %87’dir. Çekirdek oranı %13’tür. Yağ oranı %22’nin üzerindedir. 

Memeli Zeytin Çeşidi
Ak Zeytin, Çekişte ve Emiralem isimleriyle de bilinmektedir. Orijini Menemen İzmir’dir. Yetiştiği bölge İzmir civarıdır. Yeşil sofralık ve yağlık olarak da kullanılır. Tozlayıcı olarak Ayvalık, Memecik, Gemlik, İzmir Sofralık, Çakır ve Erkence çeşitleri önerilmektedir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Meyve et oranı %87’dir. Çekirdek oranı %13’tür. Yağ oranı orta seviyede olup %18-22 düzeyindedir. 

Erkence Zeytin Çeşidi
İsimleri İzmir Yağlık, Yerli Yağlık ve Hurma Zeytin olarak bilinir. Orijini İzmir bölgesidir. Ege bölgesindeki zeytinliklerde rastlanır. Kullanım şekli yağlık ve siyah sofralıktır. Erken olgunlaşan zeytin çeşitlerinden bir tanesidir. Genellikle yağlık olarak değerlendirilir. Denize yakın bölgeler olan, Karaburun, Urla, Çeşme bölgelerinde rastlanır. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu orta seviyededir. Meyve et oranı %86’dır. Çekirdek oranı %14’tür. Yağ oranı %22’nin üstündedir.

Hurma Karaca Zeytin Çeşidi 
Orijini Karaburun İzmir’dir. Yetiştiği bölge İzmir bölgesidir. Yağlık olarak değerlendirilir. Karaburun yöresinde sıklıkla rastlanan bir zeytin çeşidimizdir. Ağaç kuvvet durumu orta seviyededir. Dal yoğunluğu orta seviyededir. Meyve et oranı %85’tir. Çekirdek oranı %15’tir. Yağ oranı orta seviyededir. %18-22 aralığındadır. 

Hurma Kaba Zeytin Çeşidi
Hurma Kaba zeytininin kullanım şekli yağlıktır. Orijini Karaburun İzmir’dir. Yetiştiği yöre İzmir yöresidir. Erkenci bir zeytin çeşididir. Karaburun yöresinde zeytinliklerde rastlanır. Yüksek yağ oranına sahiptir ve yağlık olarak değerlendirilir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Dal yoğunluğu orta seviyededir. Meyve et oranı %85’tir. Çekirdek oranı %15’tir. Yağ oranı %22’nin üzerindedir. 

Yağ Zeytin Çeşidi
Orijini Aydın’dır. Aydın Kuşadası yöresinde rastlanır. Yağlık bir çeşittir. Erkence zeytin çeşidine çok benzemektedir. Erken olgunlaşır ve genellikle yağlık olarak değerlendirilir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %86’dır. Çekirdek oranı %14’tür. Yağ oranı %22’nin üzerindedir.
 
Çilli Zeytin Çeşidi
Tekir ve Goloz isimleriyle de bilinir. Orijini Kemalpaşa İzmir’dir. Kemalpaşa bölgesindeki zeytinliklerde görülür. Kullanım şekli yeşil sofralıktır. Meyveleri çilli bir görüntü verdiği için bu ismi almıştır. Kuvvetli bir ağaç yapısına sahiptir. Meyvesinin eti yumuşaktır. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %89’dur. Çekirdek oranı %11’dir. Yağ oranı %18’in altındadır. 

Yerli Yağlık Zeytin Çeşidi
Orijini Kuşadası Aydın’dır. Yetiştiği bölge Aydın bölgesidir. Kullanım alanı yağlıktır. Aydın Kuşadası ilçesi civarında yetiştiriciliği yapılır. Yağ oranı yüksek olduğundan yağlık olarak değerlendirilir. Ancak yeşil ve siyah sofralık olarak da değerlendirilir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin et meyve oranı %86’dır. Çekirdek oranı %14’tür. Yağ oranı %22’nin üzerindedir. 

İzmir Sofralık Zeytin Çeşidi
Orijini İzmir bölgesidir. Ege Bölgesi’nde düşük yoğunlukta rastlanır. Yeşil sofralık olarak değerlendirilen sofralık bir zeytin çeşidimizdir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytinin meyve et oranı %88’dir. Çekirdek oranı %12’dir. Yağ oranı %18’in altındadır. 

Girit Zeytin Çeşidi
Orijini Bodrum Muğla’dır. Ege Bölgesi’nde rastlanır. Kullanım şekli yağlıktır. Yunan koroneiki çeşidine benzerlik gösterir. Meyveleri küçüktür. Dal üzerinde salkımlar oluşturur. Kurak şartlara iyi adapte olmuştur. Ağaç yapısı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %90’dır. Çekirdek oranı %10’dur. Yağ oranı %18-22 orta seviyededir. 

Çakır Zeytin Çeşidi 
Orijini İzmir bölgesidir. İzmir yöresinde rastlanan bir çeşittir. Kullanım alanı yağlıktır. Erkenci meyve veren bir çeşidimizdir. Meyvelerin yağ oranı %25 düzeyindedir. Yağlık olarak değerlendirilir. Gemlik ve Ayvalık çeşitleriyle tozlaşmasına yardımcı olunur. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %86’dır. Çekirdek oranı %14’tür. Yağ oranı %22’nin üzerindedir. 

Sarı Yaprak Zeytin Çeşidi
Diğer adı Sarı’dır. Orijini Manisa’dır. Manisa yöresinde rastlanan sofralık ve yağlık bir çeşittir. Turgutlu ve Ahmetli ilçelerinde yoğun rastlanır. Ağaç kuvvet oranı zayıftır. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %92’dir. Çekirdek oranı %8’dir. Yağ oranı %22’nin üzerindedir.

Tavşan Yüreği Zeytin Çeşidi
Diğer adı Ters Yapraktır. Orijini Muğla’dır. Yetiştiği bölge Ege, Akdeniz Bölgesidir. Yağlık ve sofralık olarak kullanılır. Muğla yöresinde sıklıkla rastlanır. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Ağaç dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %86’dır. Çekirdek oranı %14’tür. Yağ oranı %18’in altındadır. 

Ak Zeytin Çeşidi
Orijini Milas Muğla’dır. Milas civarında rastlanmaktadır. Kullanım şekli yağlıktır. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %83’tür. Çekirdek oranı %17’dir. Yağ oranı %18’in altındadır. 

Çekişte Zeytin Çeşidi
Orijini Ödemiş İzmir’dir. Ödemiş yöresinde rastlanır. Yeşil sofralık olarak değerlendirilir. Geç olgunlaşan bir zeytin çeşidimizdir. Genelde kırma zeytin yapılır. Yağ oranı yüksek olduğu için yağlık olarak da değerlendirilir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %85’tir. Çekirdek oranı %15’tir. Yağ oranı %18-22 orta seviyededir. 

Yamalak Sarısı Zeytin Çeşidi
Yamalak Kabası ve Kaba diye de anılmaktadır. Orijini Yamalak Kasabasıdır. Sarayköy ve Yamalak bölgesinde rastlanır. Kullanım alanı sofralıktır. Aydın’ın Kuyucak ilçesi bölgesinde rastlanan bir çeşittir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %70’tir. Çekirdek oranı %30’dur. Yağ oranı %18’in altındadır. 

Kara Yaprak Zeytin Çeşidi
Orijini Aydın’dır. Aydın, Manisa yöresinde rastlanan yağlık bir çeşittir. Yaprakları siyahımtırak renktedir. Kara yaprak ismi oradan gelmektedir. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Zeytin meyve et oranı %89’dur. Çekirdek oranı %11’dir. Yağ oranı %22’nin üstündedir. 

Aşı Yeli Zeytin Çeşidi
Orijini Aydın’dır. Aydın yöresinde yetiştiriciliği yapılır. Yağlık olarak yetiştirilen bir çeşittir. Ağaç kuvvet oranı zayıftır. Dal yoğunluğu orta seviyededir. Zeytin meyve et oranı %93’tür. Çekirdek oranı %7’dir. Yağ oranı %18-22’dir. 

Taşarası (Aydın) Zeytin Çeşidi
Orijini Aydın’dır. Aydın yöresinde yetiştiriciliği yapılır. Kullanım alanı yağlık bir çeşittir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %87’dir. Çekirdek oranı %13’tür. Yağ oranı %18-22 orta seviyededir. 

Taşarası (Kuşadası) Zeytin Çeşidi
Orijini Kuşadası Aydın’dır. Aydın yöresinde yetiştiriciliği yapılır. Kullanım alanı yağlık çeşittir. Ağaç kuvvet oranı orta seviyededir. Dal yoğunluğu ortadır. Zeytin meyve et oranı %88’dir. Çekirdek oranı %12’dir. Yağ oranı %18-22’dir. 

Kiraz Zeytin Çeşidi
Orijini Akhisar Manisa’dır. Manisa yöresinde rastlanır. Kullanım alanı yağlık ve sofralıktır. Olgunlaşma döneminde rengi kiraza benzediği için kiraz ismini almıştır. Ağaç kuvvet oranı kuvvetlidir. Dal yoğunluğu sıktır. Meyve et oranı %88’dir. Çekirdek oranı %12’dir. Yağ oranı %18’in altındadır.