ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA DÜNYA SIRALAMASI

Zeytinyağı ihracatında dünyada 5.sırada yer almaktayız. 1.sırada İspanya, 2.sırada İtalya, 3.sırada Yunanistan, 4.sırada Fas, 5.sırada da Türkiye bulunmaktadır. 6.sırada Suriye yer almaktadır. Suriye son 30 yılda çok yoğun ülke geneline yağlık zeytin çeşitleri dikimi yapmıştır. Suriye bu şekilde giderse 5.sıraya Suriye geçebilir, ülkemiz 6.sıraya düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Çünkü zeytinciliğe uygun olan tüm bölgelerimizde sofralık Gemlik çeşidi diktirerek büyük bir yanlışa imza atılmıştır.

Sofralık Gemlik çeşidiyle dünyada zeytinyağı sektöründe bir yere varamayacağımız herkesçe bilinmektedir. Gemlik zeytininin yağı çıkarılsa da, yağ nitelik bakımından yağlık zeytin çeşitlerine göre daha kalitesizdir. Asidik bir yağa sahiptir. O nedenle dünyada zeytinyağı sektöründe söz sahibi olmamız Gemlik zeytiniyle mümkün değildir. İvedilikle zeytinciliğimizin Gemlikleştirilme projesinden acilen vazgeçilmesi gerekir. Ülke geneline yağlık yöresel zeytin çeşitlerimizden dikilmelidir. Ülkemizde kayıtlı 93 tane zeytin çeşidi bulunmaktadır. Bunların büyük bir kısmı yağlık çeşitlerdir. Bu kadar çeşidin göz ardı edilerek Gemlik zeytini dikilmesi tabiri caizse Türk çiftçine atılmış büyük bir kazıktır.

Bir zeytin ağacının bin yıl ömrü olduğu göz önüne alınacak olursa bu kazık bin yıllık bir kazıktır. Firmamız ülkemizin zeytinyağı ihracatında bir yere gelebilmesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için, sertifikalı yağlık zeytin fidanı çeşitleri işine girmiştir.